( 19/07/2017 )

    edf40wrjww2utHPContent:ShortText


    Måltidene i barnehagen

    Minstestandard 

    edf40wrjww2utHPContent:FullText

    Furuly barnehage har utarbeidet en minstestandard for måltidene i barnehagen.


    «Vaner og handlingsmønstre tar form allerede fra tidlig alder. Gode vaner som tilegnes i barnehagealder, kan vare livet ut. Barnehagen skal legge til rette for at alle barn kan oppleve bevegelsesglede, matglede og matkultur, mentalt og sosialt velvære og fysisk og psykisk helse» (R17:49).



      



    Smøremåltid

    Barna skal tilbys:


    Brød (minimum 3 på grovhetsskalaen) og knekkebrød

    Lettmelk og vann


    Pålegg:

    Hvitost/Brunost

    Leverpostei/kyllingpostei

    Makrell i tomat

    Kaviar

    Skinkepålegg/fårepølse

    Rekeost/Skinkeost

    Smør

    Tomat, agurk, paprika

    Rødbeter 



    Sortimentet kan i perioder varieres i samråd med husøkonom og ledelsen.


    Organisering

    Barn skal tas med i forberedelsene til et måltid og skal være med å dekke bord. PS! Det skal være duker på alle bord. På base 3 og base 4 anbefales det å lage en ordensperson ordning, der
    barna i økende grad får ansvar for ulike gjøremål.
    Alle barn skal ha kopp, fat og kniv. Barna skal i økende grad smøre på maten sin selv. PS! Av hygieniske hensyn skjærer
    personalet ost til barna.
    Det skal synges før måltidet, enten en sang eller et bordvers. Rundt bordet gjelder vanlige høflighetsregler, og barna
    trenger gode voksenmodeller for å lære dette tidlig. De voksne gir barna enkle modellsetninger som «Kan jeg få», «Kan du sende» og «Takk». Måltidet er også en god arena for gode
    samtaler. Personalet er ansvarlig for å sette i gang samtaler, og sørge for at alle deltar i fellesskapet.


    Barna skal rydde etter seg selv når de går fra bordet, og det må være synlige og klare rammer for hvordan dette skal gjøres. Det anbefales at de eldste barna (Base 3og4) rydder og setter kopp, fat
    og kniv i oppvaskmaskinen.


    Varm lunsj

    Barna tilbys 2 varme måltider pr. uke. De yngste (Base 1 og 2) spiser begge måltider inne, de eldste (Base 3 og 4) spiser et måltid inne og et måltid ute(annenhver uke).

    Ett måltid pr uke skal bestå av et fiskeprodukt, og det skal serveres grønnsaker til måltidene.

    Måltidene skal være varierte og skal inneholde næringsstoffer barn trenger. Vi vektlegger også ulike smaksopplevelser, slik at
    barn blir tidlig vant til ulike smaker. Ketchup blir av denne grunn tatt bort, og blir bare kjøpt inn til spesielle anledninger.


    Organisering

    Måltidene tilberedes inne/ ute, og det er den enkelte base som er ansvarlig. Barna skal delta i forberedelser og tilbereding av mat.

     Barna skal barna delta i forberedelser og tilbereding av mat..

    Barn skal være med å dekke bord ved måltider servert inne. Middag skal serveres i skåler på bordene, og barna skal i økende grad forsyne seg selv og etter hvert lære å tilpasse mengde.

    Vann serveres til måltidene.

    Barna rydder etter seg.




    Ettermiddagsmåltid

    Fruktmåltidet skal bestå av fersk frukt:

    Appelsin

    Eple

    Pære

    Banan

    Gulrøtter (base 3 og 4)


    Barna skal også tilbys knekkebrød og /eller skive til måltidet.

    Det serveres vann til måltidet.